Gratis levering in België vanaf €50 - in Nederland vanaf €75 - Afhaalpunt in Lommel

Tandpasta met of zonder fluoride ?

We hebben lang getwijfeld om tandpasta zonder fluoride op te nemen in ons Tandenpoesten.jpggamma. Want tandartsen raden aan om de tanden te poetsen met fluoride om de tanden te beschermen.
Echter zijn er verschillende onderzoeken die aantonen dat fluoride schadelijk is voor ons lichaam. Wij vinden het belangrijk dat je hierin zelf de keuze maakt en jezelf informeert. Elk gebit is anders waardoor de keuze ook heel persoonlijk is. 

Wat is fluoride ?

Fluoride is een essentieel sporenelement d.w.z. een element dat in de voeding aanwezig moet zijn voor een goede groei en functie van ons lichaam, net zoals bijvoorbeeld  zink, koper, selenium, en jodium. Je vindt fluor overal in de natuur in de vorm van fluoride. De hoeveelheden waarin we het via de gewone voeding binnen krijgen zijn voldoende voor de werking van ons lichaam. De fluoride die we via de voeding binnen krijgen beschermt niet tegen gaatjes. 

Waarom vinden we fluoride terug in sommige tandpasta's ?

Fluoride wordt aan tandpasta toegevoegd omdat het gaatjes zou helpen voorkomen. Daarom wordt het al jaren door tandartsen aangeraden. Maar ook van uit de medische wereld worden er ondertussen bedenkingen gemaakt of dit wel zonder gevaar is.
In 2013 verscheen er in de "
European Journal of General Dentistry" een studie van professor en dokter Poonam Mahajan uit India. De conclusie was dat de werking van fluoride tegen gaatjes steeds de ernstige neveneffecten heeft overschaduwd.
Volgens de professor is het een mes dat aan twee kanten snijd. Want hoewel de fluoride tegen gaatjes helpt beschermen kan een overtollige blootstelling fluorose veroorzaken van zowel de tanden als het skelet. Fluorose op de tanden treed vooral op tijdens de tandontwikkeling en kan je herkennen aan de witte vlekjes in het glazuur. Bij de ernstige gevallen van fluorose kunnen er bruine verkleuringen op het glazuur voorkomen. 
Lange-termijn opname van grote hoeveelheden fluor kan botproblemen veroorzaken (fluorose aan het skelet). 

Verschillende onderzoeken hebben ook aangewezen dat fluoride schadelijk kan zijn voor de hersenen van je kindje. In 2014 verscheen in het toonaangevende blad The Lancet een studie waarin fluoride toegevoegd werd aan de lijst met stoffen met neurotoxicologische eigenschappen en volgens hun schadelijk kunnen zijn voor de hersenen.
Ook in een studie uitgevoerd door de universiteit in Harvard werd duidelijk dat fluor niet zo onschadelijk is als eerder gedacht. Onderzoekers vonden dat kinderen die in een gebied woonden waar fluor aan het drinkwater werd toegevoegd een lager IQ hadden dan kinderen uit een gebied met geen of minder fluor in het water.

Wat is het alternatief ?

Xylitol wordt veel gebruikt in kauwgom omdat het een frisse smaak geeft. Finse onderzoeken aan de Universiteit van Turku, toonden aan dat bij het gebruik van xylitol in plaats van suiker 85% minder cariës ontstond. Uit verder onderzoek bleek dat het niet nodig is alle suiker te weren, slechts een klein aandeel xylitol is al voldoende. De werking berust op het feit dat de voor tandbederf verantwoordelijke bacterie de xylitol niet kan verwerken en daardoor afsterft. Bovendien bemoeilijkt xylitol dat bacteriën zich als tandplak aan het tandglazuur hechten. Verder stimuleert xylitol de aanmaak van (anti-bacterieel) speeksel.

Hoe wij het aanpakken?
Wij kiezen voor een tandpasta zonder fluoride zolang onze kindjes de tandpasta nog inslikken. Van zodra ze wat groter zijn kunnen ze de tandpasta uitspuwen en goed naspoelen. Dan gaan we misschien kiezen voor afwisseling.

 

Artikel Dr. Poonam Mahajan:
https://cdn.nimbu.io/s/yba55wt/assets/Voor-_en_nadelen_van_fluoride.pdf

x